|       ***       Vissza a nyitólapra       ***       |
Keresés oldaltartalomra:
  

A koldus

Sokan hiszik, hogy velük ugyan nem fordulhat elő, hogy kicsúszik a lábuk alól a talaj, de az élet néha kegyetlen tud lenni az ember világában. Sokszor, akik szép ruhában járnak, nyomorultabb helyzetben vannak, mint azok, akik szakadt rongyokban dolgoznak.
A nagy-nagy harcos próféta és barbár vezérei, követői sokszor égnek a vágytól, hogy a kidobott szeméttel együtt, barbár módszerekkel, a koldusokat is eltüntessék, vagy legalább valamiféle szankcióval büntessék azokat. De Te, mint civilizált ember tudod:
A törvény elsődleges célja, hogy valamiféle lehetőséget, jogot nyújtson, adjon, és nem az, hogy jogot fosszon, vagy büntessen, és a legrosszabb törvényes eset az elzárás, elzárkózás, vagy az lehet, hogy nem tudjuk nyújtani ezt vagy azt a jogot, lehetőséget. Ami ez alatt van, törvénytelen. Igen, ez az a határ, ami megmondja, mi az, ami törvényes, és mi az, ami törvénytelen.
Nos, az is igaz, hogy egy koldus lehet veszélyes a környezetére, mert tisztátalan, vagy fertőző beteg, és ez még a guberálókra is vonatkozik. A hulladék újrahasznosítást és a bolhapiacokat nem lehet betiltani, mert elborítana mindannyiunkat a szeméthegy. De vannak olyan illemszabályok, hogy bizonyos rendezvényre csak a megfelelő öltözékben jelenhetünk meg. És a Királynő kódexei máris útmutatást adnak a kiskirályoknak. A Királynő kódexei csak útmutatások, hogy mit illik és mit nem. De az útmutatás alapján kiskirály hozhat olyan szabályt, hogy ki mit tehet, és mit nem, hogy ki mit hol árulhat, és ilyen vagy olyan veszély elkerülése végett ezt vagy azt az árufajtát nem lehet itt vagy ott árulni, és ez a szabályozás kiskirályok feladata a saját területükön. És más típusú szabályok vannak egy atomvárosban, mint egy mezőgazdasági pitében. Ebbe Nagy Király csak akkor szól bele, ha kiskirály rendeletei szabályai annyira nem tarthatóak, hogy az már a törvénytelenség irányába mutat. Tehát kiskirály feladata, hogy területén ezt a kérdést megoldja.
A kiskirályok tanácsa a saját területén maga döntheti el, hol tart kijelölt helyet a bolhapiacnak, ahol guberált értékek árusíthatóak, hová teszi a hulladék feldolgozó üzemet, és a költség keretből milyen típusú hulladék feldolgozó gépsort üzemeltet. Ezenkívül, természetesen vannak olyan piacok, ahol az őstermelők árulják portékáikat, vagy a művelt erdő gombáit, bogyóit, teáit, stb. és ide szemétből guberált áru nem hozható be! Ez a helyi  kiskirály hatásköre, hogy megtalálja és kijelölje területén azokat a helyeket, ahol ezek a tevékenységek folytathatóak, ügyelve arra, hogy egy bolhapiac, ha nem is túl hasznos anyagilag, de életet vihet a városba, és hasznát áru vagy sem, az árusok pultjait nem szedeti le, hanem inkább engedélyez egy kijelölt helyet ott, ahol az árusok összejöttek. Tilalmat csak akkor vezet be, ha az árusok pl. gátolják a közlekedést, veszélyes út mellett vannak, vagy tiltott az áru pl. kábítószer. És akik itt árulnak, azok nem koldusok. Koldus az, aki csak elkéri a pénzt, és cserébe nem ad semmit. Ha már énekel a pénzéért, vagy árul valamit, az már nem koldulás.
A koldulás nem szép, és nem kívánatos, de általánosan nem tiltható jelenség. Legfeljebb azt lehet mondani, például, hogy a belváros értékesebb, vagy műemlék jellegű épületei környékén, iskolák mellett, stb. tilos a koldulás.
A szociális bizottságok feladata megoldani, hogy városukban legyen legalább egy három az egyben típusú hordozható anyagcsere készülék, ami egy konténer, aminek egynegyede egy kis automata kézmosóval, ami kenyér, keksz, pogácsa, csoki, víz, szörp vagy más alapvető élelmet ad. A konténer középső fele egy fürdő helység mosógéppel és szárítóval, ahol 1 órán belül tisztára lehet mosni az összes ruhát és meg lehet fürödni, és a gyorsszárító megszárítja a ruhákat. A konténer utolsó negyede egy toalett kézmosóval. A konténer üzemeltethető fizetős alapon, de a szociális bizottság kártyáival ingyen igénybe vehető, és akkor sem fizetős, ha a közterület fenntartó fertőzés veszélyét állapítja meg, és ide kíséri a koldust.
Az igazi koldus legtöbbször azért koldus, mert már olyan sok pofont, büntetést kapott az élettől, hogy nincs mit cserébe adnia az értékért, amit mástól kap. További büntetéssel ez nem oldható meg. Elsősorban a szociális bizottságok, munkaügyi központok, közmunka programok, vagy egyházi programok feladata, hogy a területen biztosítsa az alapvető létfeltételeket a közösség minden tagjának.

Mikor egy gyerek születik, annak első pozíciója, hogy Ő lesz az esőleső. És nem is várunk el többet egy gyerektől, mint néhány mosolyt. És egy aggastyán testi adottságai miatt általában már nem tud annyit teljesíteni sem szellemileg, sem fizikailag, mint amikor élete delejében járt, de neki is szükséges valamiféle juttatás. A királynő csoportjának azon feladata, hogy adományt gyűjtsenek az esőlesőknek, és a közcélok, közterületek, fenntartására, fejlesztésére stb. nem keverendő össze a koldulással. Az adó és adományrendszerrel a dolgozó azt fizeti meg, hogy volt esélye felnőni, hogy van esélye némi nyugalomra idős korában, és hogy van út és utca, amin elmehet dolgozni, vagy szórakozni, és visszajöhet stb. ...és lehet, hogy sokan zúgolódnak emiatt, és királynőnek sokszor nehezebb a dolga, mint a koldusnak, mégis, adományrendszerre szükség van, és ennek irányítása a Királynők feladatköre.

A Tanács  Ugrás a lap tetejére