|       ***       Vissza a nyitólapra       ***       |
Keresés oldaltartalomra:
  

Az Atomváros és a Mars – Neptun Projekt

Meddig jutunk?


Ne várj túl sokat, mert a buborékok általában szétpattannak.
A nagyobb építkezéseknél a kincstáros és a mérnök dönt, hogy az megvalósítható-e, de ki kell kérni, vallásos és világi személyek véleményét is, kerülve a fanatikusokat. És nem azért, hogy ha balul sülne el a dolog, legyen kire kenni a balhét. A kincstáros figyelembe veszi azt is, hogy a várost nem elég megépíteni, hanem lesznek annak fenntartási költségei is, és olyan terveket fogad csak el, ahol a fenntartás és karbantartás költségei is megfelelőek, és tarthatóak.
És a Király nem nagyon akar az egek fölé és a csillagokig emelkedni, amíg a földön van dolga és elég helye.
És a Királynő szabályozza, hogy a város ne legyen élhetetlenül néptelen, vagy élhetetlenül túlzsúfolt hely…

Az energiafólia nem atomos szerkezetű, de keményebb lehet az acélnál, és könnyebb a hidrogéngáznál, nehéz túlterhelni, de ha túlterheled, elpattan, és egy tenyérnyi fólia egy vakító villanásba és egy jó nagy pofon méretű csattanásba alakulva eltűnik. Mit gondolsz, ha egy ilyen anyagból készült lebegő várost kilőnek a fegyveresek, mi marad belőle? Égő ruhás emberek fognak potyogni az égből. A monstrumok nagyon sokba kerülnek. Lehetetlen, és értelme sincs megépíteni őket, amíg a fegyveres gyűlölet mindent áthat. És ha meg is építed, a porvilág élhetővé tétele nehezebb feladat, mint a hadseregek leszerelése, Úgyhogy kezd az építkezést a ligetgazdasággal. Kis seb lassan, nagy seb még lassabban, mély seb nem biztos, hogy begyógyul. Egy Atlantisz méretű robbanás 10.000 évvel vetheti vissza a kultúrát. Egy nagyobb robbanás után a néhány túlélő beszélni még megtanítja a gyermekét, de az unokák már csak makogni fognak, és az unokák unokái a sötétben támolyogva, alig eszmélve nyögik lassacskán, évezredeken át, a robbanás fájdalmát, mire addig eszmélhetnek, hogy képesek legyenek újra legyártani egy cseréptálat. És ez még egy olyan szerencsés helyzet, ahol legalább a faj túlélte. És mivel az ember tárgyai, eszközei nem bírnak ki 10 000 évet, lehet mindent előröl kezdeni. És lehet valakinek olyan érzése, mintha ezt már csináltam volna… Hányszor kell még felfedezni a tüzet és a sárgarezet, mire egyszer feljebb jutunk, és meg is tudjuk azt tartani? Atomváros, vagy hosszú időre vissza az ősbarlangba, majd néha cseréptál, aztán újra vissza és ki tudja lesz-e még egy esély? Érted már mi múlik azon, hogy letesszük-e a fegyvert, és elvárjuk ezt másoktól is?

Talán a Neptunuszon lehet a legkönnyebben elegendő mennyiségű jeget, ammóniát és metánt bányászni. De innen a Marsra szállítani elég hosszú út. A gázokból gyártott, javában ammónium nitrátból, szén-dioxidból és karbamidból gyúrt golyók átmérője nem lehet nagyobb 50méternél. Az ammónium nitrát nitrogénre, oxigénre és vízre bomlik, szűrés és semlegesítés után belélegezhető. A naprendszert könnyű felkavarni, és sokáig tart, mire a napszél és a Jupiter kitakarít. A csúcstechnikás gázbányász telep és a szállítók kapacitása átlag napi 100 ilyen labda. Tízezerből legfeljebb egy téveszthet pályát, hogy a biztonsági határt ne sértsük. Micsoda billiárd pálya! És évezredekig szaporodnak a mars egyenlítőjén a gyűrű mentén az atomvárosok, amik elegendő mágneses teret biztosítanak, hogy az oda hordott gázt ne fújja el a napszél. És ha gyorsuló ütemben halad az építkezés, további bányatelepek kialakításával akkor is eltarthat több mint ezer évig. És a vezető ordít, melyik őrült rendelt ennyi műtrágyát?
Meddig jutsz el ember, eljutsz a csillagokig, vagy csak a barlangodból lesed tovább a holdat?

Tehát, mi az utolsó dal a cek-zsil-bino előtt, és mi következik utána? Például a binobin vagy a bábi jelzések szerint.
Na jó, segítek egy kicsit:
Bino-bin-loko bino-loko-bin-loko-loko bino-loko-loko-bindám után az jön, hogy dimcsébino, vagy tagoló nélkül: dimbino vagy rövidítés nélkül: tikitikitikibino
Ugyanez bábi sorozatban (szótagolom):
Bá-bi-du bá-du-bi-du-bu bá-du-bu-bi-lá-du után az jön, hogy ti-li ti-li ti-li (csi) bá (a csi csak tagoló) A skála ezen pontját tízes alapon úgy nevezzük, hogy negyvenezer-háromszázhúsz.
mi sorozat szerint:
mituli tili milátuli mitulátulu: i!˙˙˙i´!˙i!´!!
annyi mint 1+2*120+5*5040=25 441 huszonötezer-négyszáznegyvenegy. (Feltéve, ha pontosan számoltam)

Receptek

A romok itt vannak a földön. Már sok nagy birodalom dőlt össze. Ha ezeket keresed, a számrendszerek fejlettsége és az öt alapelem megfelelő tájékozódási pontok, mert ezek megjelenése utal az adott társadalom fejlettségére. Az 5 alapelem a tudományban a fejlettebb területeken már közel tízezer évvel ezelőtt megjelent a földön, és például a görögök is ismerték, de a hozzá nem értők kifelejtették az eredetet és a maradék négyet úgy fordították le, föld tűz víz levegő. Az éter görögül nem levegőt, hanem teret jelent. A tűzzel szimbolizálták az energiát A föld az anyagot jelenti. És régen a víz szimbolizálta a változást és a víz folyásán vagy csöpögésén alapultak az első időmérő szerkezetek, és a világok forrása: a lét, ami nem tartalmaz változást, az idők kezdetétől a végezetéig, nem tartalmaz anyagot, energiát, vagy teret. A lét az ötödik (valójában az első), ami kimaradt. És a helyes sorrend: Lét idő tér energia anyag, mert lét nélkül semmi sincs, és mikor semmiből lőn valami, az már változás, és a léthez legközelebb álló elem a változás, – az idő. És legalább kettő kell ahhoz, hogy létrejöjjön a távolság és a kettő közti üresség, és legalább kettőnek több megnyilvánulása kell ahhoz, hogy létrejöjjenek a több dimenziók és terek. És ha az ürességbe teszünk valamit, az az energia, és ennek összesűrítése az anyag, ami a legtávolabb áll a léttől. És ami az idő alatt áll, az a véges világ, amiben mindennek van kezdete, folytatása, és vége.


A régi álomautó paraméterei: Az álomautó funkciója, hogy menjen, és zenéljen. De ha az összes elektromos szerkó bedöglik, akkor is tovább menjen. Levegőből vagy kövekből kivont szén-dioxidból és vízből szintetizált szintetikus kémiai üzemanyag hajtás, diesel, vagy diesel-wankel mintára, de tankolásnál a hulladék minőségű olaj sem árt meg neki. Manuális kezelés. A számítógép vezérlés az autóba, olyan fölösleges, mint szervokormány a kézi talicskába. Minél kevesebb meghibásodásra váró alkatrész. Speciális szakszervizt nem igényel. Egyszerűen, akár házilag is cserélhető alkatrészek. Az atmoszféra bányászok olyan gépek, amik a levegőből bányásznak. Ezek egyik fajtája az üzemanyag generátor. Az üzemanyag generátor a levegőből vonja ki a szén-dioxidot és a vizet. A vizet elektrolízissel lebontja. Oxigént termel, a maradék gázokat üzemanyaggá szintetizálja. Ezekkel a gépekkel szabályozható a légkör szén-dioxid háztartása.
Tucatnyi elektromos autó, egy kémiai. Ha az autó (nem teherautó) elektromos meghajtású, vannak Kiló Amperes vezetékek, de a feszültség max. 60V de inkább 30V-körüli. Baleseteknél ne legyen belőle villanyszék! Atomhajtás az autóba olyan, mintha hordót akarnál kupicának használni. Ha hidrogénnel hajtod, akkor hajts hidrogénnel, csak ne robbanjon fel!

Támogatandó még: KGO műanyagcsalád: karbamid, glicerin és aromás gyűrűt nem tartalmazó, több értékű oxidált olajsavak (több COOH és OH csoport a CH-láncban) vegyületekből szintetizált papír, ami alkalmas nyomtató vagy irodai papírnak, törlő kendőnek, pelenkának (OH csoportok arányától és a szálasítástól, bolyhosítástól függően). Eldobva néhány nap, vagy néhány év alatt lebomlik. Az olajsav- kétértékű olajsav – glicerin alapú palackok, tálak élelmiszeriparban is használhatóak. A KGO és szintetikus celofánbugyi puha tapintású 100-500 mosást bír, nedves földben kb. 3-5 év alatt elbomlik. Csomagolóanyagnak sem használunk olyan anyagot, aminek ennél hosszabb a bomlási ideje, bomlás vagy égésterméke mérgező.
A februárban aratott száraz nádból vagy ősszel gyűjtött száraz falevélből készült papír művészeknek ajánlott. A gépeket élettelen, és szintetikus anyagokból kell előállítani.

Nem támogatandó és elkerülendő: Ember által gyártott, de emberi kontrollt kizáró maguktól működő automaták fejlesztése. Egy automata sosem fejlődik magától, a skynet nem ébred öntudatára, legfeljebb egy tudatos őrült átprogramozza, fegyvert csinál belőle, és ellened fordíthatja. A gép az gép, és legyen irányítható. Kerüld az emberi érzékszerveket már megtévesztően élethű ember formájú robotgépeket, az ember az ember, a robotgép az robotgép legyen. A kézjelzésekre érintés nélkül reagáló gép legfeljebb szórakoztatásra használható, ipari gépeknél legalább egy érintős irányító legyen, ami nem reagál érintés nélküli jelzésekre. Nagyobb erejű gépeknél még a vezeték nélküli vezérlést is kerüljük. Rengeteg kavarodást okozhat a távirányítók közti áthallás! És a játék vége az lehet, hogy melyik ordít hangosabban! Sajnos az atomhulladék feldolgozásánál kénytelenek vagyunk távirányítókat használni.

Támogatandó még: optikai kristály alapú mikro-nyomtató 3-500 képpont/mm felbontással: Mikrofilm mintára. A mikro-nyomtató lézerrel éget buborékokat 0,1 mm vékony, max. 1cm2 területű tiszta kvarc vagy korund lemezekbe (fekete fehér), vagy fémsókkal szennyezett kvarc, korund lemezekre fémsókat párologtat, majd az egész lapot égetéssel fixálja. (színes) Ez a tűzzománc technika és elektronikus nyomtatás kombinációja apró méretben, amivel olyan könyvek állíthatóak elő, ami 1cm3 alatt egy kisebb lexikont képes tárolni, de az olvasáshoz nem kell elektronika, csak egy jó minőségű kézi-mikroszkóp ami egybe építhető a lapozóval, hasonlóan ahhoz, ahogy a régi diavetítők működtek. A lemezek szegélye kb. dupla vastag, mint maga a lemez. Törékenyebb, mint a mikrofilm, de stabilabb és sokkal jobban ellenáll az időnek. A kvarc, és korund alapú elektronikában használt optikai tároló, akár atomrács szinten tárolhat információt, nem törékeny, 0-700Kelvin hőmérséklet tartományban évezredekig megőrizheti az információt. Hátránya: csak elektronikus géppel írható, olvasható. A sivatag homokjában, ami a legtovább eláll, az a sivatag homokja, tehát a kvarc, a korund, vagy más ásványi anyagok a legmegfelelőbbek az információk tárolására.

Egy találmány fejlesztése az elméleti ötlettől a gyakorlati megvalósításig sokak munkája, és hatalmas összegeket emészthet föl, általában nem egyszemélyes kérdés.

Az egyetemek papír, vagy kristály alapú vagy elektronikus könyvekben tárolják a már elkészített recepteket, hogy ne kelljen azokat újra felfedezni. Az egyetem egyik bevételi forrása lehet az információkkal való kereskedés, de az árak megszabása ne akadályozza a fő célt, a receptes könyvek másolatai hozzáférhetőek legyenek. Ha az árat valamilyen társaság vagy alapítvány már megfizette, akkor a további terjesztés ingyenes lehet.
Talán egyszer megadatik majd az egyetemek rektorainak, hogy ne kelljen egekig tornyosuló dolgozat hegyeket tárolni. Ki lehetne alakítani egy használható mikro-archiváló rendszert, de nem műanyaglemezekből. A kristálykönyvekbe csak olyan adatok kerüljenek, amik a jövő generációinak is fontos lehet, vagy művészi értékkel bírnak.

Ne hajtsd túl magad, ha dolgozol, néha elmehetsz kirándulni! Ha nagyon nem tetszik amit csinálsz, válthatsz szakmát. Az ion hajtást hidrogénnel, héliummal, neonnal vagy vízzel old meg, kerüld a nehéz atomok, és radioaktív hulladékok szétszórását a világűrben.

Atomgolyó: vasnikkelbe olvasztott atomhulladék szilíciumkarbid tégelybe öntve magnézium-alumínium-szilikát- vagy más oldhatatlan kerámia köpenyben, polietilén, vagy hőálló gumi burkolattal. Össztömeg golyónként max. 1 tonna. Alábukó lemezeknél mélytengeri árokba, a kőzetbe 100-500m mélyre fúrt lyukba helyezve, szilikátos, agyagos anyagba ágyazva, vagy (4-500 fokot elviselő) hőálló betonnal kiöntve henger alakú kőzetdugóval lezárva ki kell bírjon 10 000 évet oldódás nélkül. A kontinentális lemezzel alámerülve, mire újra feltör a vulkánból, már nem lesz atomhulladék. Az atomgolyót, amíg lehet, sivatagos területen nem sokkal a felszín alatt tároljuk, a föld gyomrába csak akkor küldjük, mikor a felszínen már túl sok helyet foglalna. Az atomgolyó nem bomba, hanem hulladéktároló! Az atomhulladék tárolásánál gondolni kell arra: amit ma kidobnánk a szemétbe, mert nincs megfelelő technikánk az újrahasznosításra, az 100 év múlva értékes nyersanyag lehet azoknak, akik megfelelő technológiát dolgoztak ki a további feldolgozásra. Az atomhulladék feldolgozásával kapcsolatos kísérletek csak nemzetközi kontroll és együttműködés mellett végezhetőek, a nemzetközi nyilvánosságot nem kizárva, mivel ez mindannyiunkat érintő kérdés. Atomhulladék felhasználása fegyvergyártás céljából, és az ez irányú kísérletek törvénytelenek, felszámolandóak. Van elég gond enélkül is, de az atomhulladék újrahasznosítható, amennyiben az eljárások békés célokat szolgálnak.

Kérdések-válaszok…

Gondolnád, hogy néhány hibával akár egy várost is meg lehet főzni? Mert egy föld alól kiemelkedő monstrumot, nem fűteni, hanem néha inkább hűteni kell. Kezdetben a reaktorüst a nagyobbaknál is leglejjebb 6 szint mély lehet, és a város főüstjétől legalább egy kisvárosi főüst távolságra legyen, a reaktor teljesítményétől függően. A főüst a kisvárosoknál leglejjebb 12 emelet mély legyen! Ne akard egyből a naggyal kezdeni! És a megengedett maximumot sem kell feltétlen kihasználni. A szennyvíztisztítókat a város legalján helyezd el, egy felszínig tartó szellőzőrendszerrel És kisebb városoknál megelégszünk a szél vagy a nap erejével! Ahol nem szükséges, nem használunk atomerőt vagy meghajtást. Atomkeresztes a meglévő és megfelelően működő reaktorokat békén hagyja.
Tudod, nagyon nagy duma kell ahhoz, hogy megmagyarázd, mért kerül háromhavi fizetésbe egy szériában gyártott ceruza. Mert a prototípus, az prototípus, a szériacucc pedig szériacucc. De tudom, van amikor nagyon nehéz számolni.

És harminc emelet mélyről kimászni elég megterhelő lehet, ezért a papák, mamák inkább a felszínen, vagy nem túl mélyen laknak, és sokszor van náluk az unoka. És a lakások feljebb vannak, mint a munkaterületek. És a föld alatt nem működtethető robbanás és tűzveszélyes iparág. És mélyebben azok dolgoznak, akik veszély esetén is gyorsan tudnak menekülni, mert ritka az a város, ahol a 100-120, vagy a 720-1000 éves ciklusok alatt nem történik semmi.

Ne gondold, hogy sok eszük volt az olyan Oppenheimer féle őrülteknek, akik isteni vagy megszentelt kötelességüknek tartották a világok pusztítását, és előállították az atombombát. Az atombomba primitívebb szerkezet, mint a legegyszerűbb autó. Pusztítani sokkal könnyebb, mint alkotni. Egy átlagos autószerelőnek általában több esze van, mint az effajta őrült professzoroknak. És nehogy azt hidd, Mengele sokat tudott az életről vagy a genetikáról, mert meg mert erőszakolni mikroszkóp alatt egy petesejtet egy vérsejt magjával, és általa semmire sem becsült embereken kísérletezett koncentrációs táborokban, minden normát félredobva. Az effajta tudományosnak álcázott kísérletek szinte semmi használható eredményt nem produkálnak. Egy egyszerű kertész, aki képes magról virágokat nevelni, általában többet tud az életről, mint az effajta becstelen professzorok, csak neki nem az elmebajos, alkotás nélküli pusztítás a szakterülete. A háború őrültjeinek tedd fel a kérdést: Milyen egyszerű szakmát tudnál magadnak elképzelni, amiben van egy kis alkotás is? A führer egyik legnagyobb tévedése az volt, hogy mérhetetlen pusztítással, háborúval akart építkezni, valamint az, hogy egy olyan pszichiáterre hallgatott, aki a faj védelmét, egy emberfajta védelmére redukálta, míg a többi fajtával úgy bánt, ahogy még az állatokkal sem illik, és tetveknek nézte az embereket. A népirtás megtörtént. A kegyelem nem azt jelenti, hogy egy revízió során eltussoljuk a mérhetetlen hibákat, vagy bebizonyítjuk, nem is volt az akkora hiba, hanem hogy a legsötétebbeknek is megengedjük, hogy törlesszenek, és a további idők során kijavítsák hibáikat.

Genetikailag: Egy fajba azok az egyedek tartoznak, amelyek, vagy akik szexuális (ivaros) kapcsolat útján tovább tudják örökíteni a fajt. Az ivaros szaporodás (A klónozással ellentétben, ami csupán másolást jelent) a testeknél lehetővé teszi a változatosságot és a fajták kialakulását, de a fajták mindaddig egy fajba tartoznak, amíg a fajta egyedeinek lehet közös utóduk. Attól, hogy a genetikát a kontárok besározták, és háborút csináltak belőle, még nem jelenti azt, hogy a genetika haszontalan, vagy tiltandó lenne. Az emberi szellem nem evolúciós eredetű, de a test igen. A genetikánál különösen ügyelni kell arra, hogy kontárok, ne jussanak szóhoz, mert nagyon nagy károkat lehet vele okozni!

Hogy mi van akkor, ha valaki kirobbant egy atomháborút? (De ostoba próféta, aki ilyen kérdést tesz föl.) Az egész faj évmilliókig törleszt, és nem lehet azt mondani, hogy az az egy hibája, mert hányak gyűlöletes tevékenységéből alakul ki a fegyver, amit el lehet sütni. Attól, hogy a nagy gubancban egy tettnek 300 év vagy 30 millió év múlva lesz meg a következménye, még nem jelenti azt, hogy az nem következik be. A terhek alól azok szabadulnak legkésőbb, akik a legnagyobb pusztításokban vettek részt. (Van rosszabb annál, mintha valaki mészárszéken feküdne.) Ha egy faj egy háborúban teljesen kipusztul, lehet, hogy évmilliók múlva egy másik faj telepszik meg, és a mérhetetlen sivárság szintjéről próbálja meg felhozni az adott területet az élhető szintre. Az ok mindenek felett elkerülhetetlen következménye a hatás mindenek alatt. Az életet úgy kell élni, hogy okként és hatásként is élhető legyen. És ha nem tetszik egy játék, úgy léphetsz ki belőle, hogy lemondasz az utolsó szó jogáról, és nem ütöd vissza a labdát. Még néhányszor a fejedhez vágják, de ha nem ütöd vissza a labdát, előbb utóbb ők is békén hagynak, és kezdhetsz más tevékenységeket. Akik pedig ezt nem fogják, és csak még nagyobb károkat okoznának, azoknak rács mögött, vagy valahol máshol a helyük. A fegyveres terrorista azt a sarlatán módszert követi, hogy mérhetetlen pusztítással akarja megszerezni a figyelmet. A fegyveres terroristát azonnal hatástalanítani kell, hálóvetővel, kábító lövedékkel, vagy egyéb módszerrel, de nem kivégzéssel! Ezután rács mögé dugni, meghallgatni, a társait felderíteni, és addig ki nem engedni, amíg teljes bizonyosságot nem adott róla, hogy nem akar emberekre vadászni, és a mások kárára tervezett életét fel tudja cserélni, egy a többiek számára is elfogadható élettel. Részéről a törlesztés csak ezután kezdődik (még a rács mögött). Ez akár évtizedekig is eltarthat. Attól, hogy egy fegyveres terrorista rendőrnek öltözik és egy eszement vagy kényszer alatt tartott vezér mindezt elfogadja, még nem jelenti azt, hogy az illető nem terrorista. Az igazi védő mindig fegyvertelen. A bűnözők pusztítása csak olaj a tűzre. Semmiképp sem törlesztés.

A – Kell a trófeája? Öld meg, csak ne sajnáld, ne bánd meg! – olyan sarlatán recept, mintha azt mondanánk, nyugodtan ugorj a szakadékba, csak bele ne essél! Háborús vezértől származó receptek katasztrofálisak tudnak lenni! A másoknak okozott fájdalommal az a probléma, hogy csak jóval később érzed meg, és a sarlatán gyógyító hiába ír fel mérget fájdalomcsillapítónak, mikor beléd nyilall, mert azt hiszi reumás vagy, a fájdalom nem fog elmúlni! Hányan élnek még ilyen ostoba recepteken? Hús-vér testben lehetetlen úgy élni, hogy ne okozz fájdalmat, vagy valamennyi pusztítást, de nem mindegy, hogy mennyi az a pusztítás.
Vannak működő, és nem működő, jó és rossz, káros és hasznos receptek. A válogatás, és hogy mit használsz az a Te feladatod, de van olyan recept, ami jónak tűnik, és többet árt, mint a bolondgomba! És ha ilyet használsz, egyből sarlatán leszel! A Király tudja, hogy a Hamis Próféta nem sarlatán, mert a Hamis Próféta legtöbbször olyan recepteket használ, ami nem is használ, nem is árt, de időtöltésnek, és szórakozásnak sem utolsó, és ha tud, segít, ha nem tud, nem segít. A sarlatán viszont megrögzött használója a jónak álcázott, pusztító, vagy mérgező recepteknek. Van olyan recept is, ami rossznak tűnik, mégis használható.

A földön a hülyeség terjedési sebessége mindig is nagyobb volt az elfogadható, valamire való dolgoknál, és igaz, hogy egy adott szakmában a valamire való dolgok terjedési sebessége/a hülyeség terjedési sebessége nagyjából egyenlő a használható eljárások/ kuruzsló marhaságok arányával.

Perpetuum mobile – az örökmozgó

Van, aki még azt hiszi, nem fedezték fel az örökmozgót. Nézz körül, nézz bele a távcsövedbe és a mikroszkópodba. Ez az emberélethez képest nagyon öreg, életet alig tartalmazó világ mozog, mióta létezik. Az energia soha sem statikus, az mozog, meglehetősen vadul. Ha csak melléd csapna be a villám, azonnal ráeszmélnél, ebből kevesebb is elég. Ez nem a nyugalom szigete. Az összesűrített energia az anyag. A csillagokból maradt por és olvadék kupacok a bolygók, amik maguk is ketyegő bombák. Tudod, amit így összenyomtak, az hajlamos szétrobbanni, és ez még a fekete lyukakra is igaz. Az energia mozgás, akárhogy sűríted, az marad, nem áll meg, és mindig tartalmaz időt, még a fekete lyukak is. Az időt nem tartalmazó változatlan lét, az nem ez. Látod, hogy ez az egész egy nagy örökmozgó? Tekintve, hogy az ember amit előállít, azt használja, majd kidobja, ha valaki előállna egy olyan találmánnyal, ami a semmiből korlátlan mennyiségű energiát állítana elő az emberiség számára, csak ezt az örökmozgó élhetetlen szemétkupacot növelné. Az igazi feladat pedig az, hogy a meglévő energiákat használhatóvá, az élhetetlen sivatagot élhetővé változtassuk. Tehát egy szélgenerátor többet ér, mint a semmiből energiát előállító készülék, mert az legalább fékezi a jeges szelet. És az élet feladata lesz, hogy ezt az élettelen törmelékkupacot feleméssze. Tehát nem növelni kell a kupacot, hanem csökkenteni, újrahasznosítani, élhetővé tenni. És ha sokáig egyedül kellene dolgoznod egy kietlen kőbányában, észrevennéd, hogy az emberek legaljasabbika is, de még egy vörösmoszat is többet ér a halott kőnél. És amikor a galaxis magjában a fekete lyuk mérete eléri azt a határt, hogy a tömegvonzás taszításba megy át, majd a taszítás nagyobb lesz a vonzásnál és az egész felrobban, megmondani nem tudom, hogy az univerzumból mi marad, de a galaxis élhető világaiból szinte semmi. De ne félj, mert egy ilyen kis törpe galaxisban ez nem igazán fordul elő. Tehát erő az van elég. Látod mennyire nem kívánatos a mindent átható erő? Merít egy cseppet a józanészből! Attól, hogy a fekete lyukak képesek csillagokat szétrombolni, még nem jelenti azt, hogy azok lennének az istenek, még akkor sem, ha egy hibás relativitáselméletből és a hiányos mérési adatokból az jön ki, hogy nincsen bennük idő. Az ember lakhelye háromdimenziós. Az ember által nem igazán érzékelt negyedik dimenzió ugyanúgy térdimenzió, mint a harmadik és ötödik stb. és az idő nem dimenzió, hanem a dimenziók és bennük lévő energiák, anyagok változása, még akkor is, ha a fizikus ezeket összekeveri, mert a koordináta rendszerben úgy néz ki mintha az idő is dimenzió lenne. Az idő a változás. Az idő valaminek a változása. Nem feltétlen térben történő változás, de valaminek a változása. Az idő sohasem tér, vagy annak egy dimenziója. A műszerek által leggyorsabbnak érzékelt fény sebességét állandónak venni, csak abban a szűk környezetben lehet, amit a kezdetleges műszerek érzékelni tudnak. A gammasugárzás sebességét nem mérték meg, az afeletti tartományt érzékelni sem tudják a földi műszerek. Fekete lyuk nem csak nagyon sűrű anyagból lehet. Pontatlanul fogalmazva a fekete lyuk az élettelen káosz azon megjelenése, ahol az anyag saját magára gyakorolt vonzóereje szer sűrűsége szer mérete eléri azt a határt, hogy még a leggyorsabban száguldó tiszta energia, a fény sem juthat ki belőle. Elég nagy kiterjedésű, kevésbé sűrű, sőt nagyon ritka anyag is lehet olyan magába forduló hely, amiből semmi sem szabadul, még a fény sem. Az a fizikai világ, amiben az ember él, maga is egy felrobbant fekete lyuk, amiből nem látszik, milyen világ összeroskadásából robbant fel, de hatalmas mérete miatt, még így felrobbanva is olyan csapda, ami maga a törmelék és a majdnem totál káosz, amiből szinte semmi sem szabadulhat, még a fény sem. Vedd észre ember, benne élsz egy folyamatos robbanásban lévő fekete lyukban! Igaz nem a legsűrűbb, legsötétebb összeroppanások helyén, de maga ez a világ is egy végtelennek tűnő véges hely, aminek a határai láthatatlanok, mert odáig a fény sem jut el, mert elhajlik, mielőtt odaérne, ezért a legnagyobb távcsőből sem látszanak a határok. Törékeny kis világ a tiéd ember, nagyon törékeny, és nagyon halandó! És akárhányan is lesztek, az végesen megszámlálható, és eltörpül a végtelenhez képest. Szaporodj és sokasodj hát a kedvedre, amíg csak megteheted. Ki tudja, meddig teheted? És a köztársaságok szaporodhatnak osztódással, és kijuthatnak akár a naprendszerből is, és megtelepedhetnek élettelen világokban, vagy az űrben is, és a Királyok vezetnek, a Királynőkkel együttműködve, akik szabályozzák, hogy a város ne legyen néptelen, vagy túlzsúfolt hely.

Egy lehetséges esély

Nem minden Maja pap volt eszement, de ugye Te nem leszel olyan bolond, mint egy őrült Maja pap, aki úgy bánik az emberrel, mint egy csirkével, és ha nincs más beéred azzal, ami a böjt alatt neked jut, és megérted, hogy nincs minden nap kacsa. A böjt alatt mi csak azt értjük, hogy van amikor kevesebbel kell beérni, de semmiképp sem azt, hogy mesterségesen betegre vagy halálra éheztessünk embereket. Mellesleg nem túl guszta csirkéket kopasztani, belezni. Emlékezz az algából vagy szalmából és kocsonyagombából készített tehénmentes marhapecsenye receptjére!

Lehetséges esély a Maja naptár végétől számított 22‑50 000 év múlva: Emberség nyilvántartott létszáma a Föld bolygón a helyi kiskirályok összesítése alapján meghaladja a 200 milliárdot. Az emberiség létszáma a naprendszeren belüli térbe és bolygókra telepített atomvárosokkal együtt közelít a billióhoz. A legalább fényképpel és életrajzzal nyilvántartottak száma halottakkal együtt meghaladja az 100 billiót. A teljes adminisztráció több helyen nyilvántartva, adott helyen két párhuzamosan működő 10cm3 nem noe robotagyban, vagy néhány gramm atomrács szintű homokból készült elektronikus tárolóban. Kihelyezett nagyobb értékű kristálykönyvtárak száma több millió. Galaktikus besorolás méret szerint: Fejlődő törpe társadalom. Az alaptörvény a fegyvertelenség és a leszerelési gyakorlat fenntartása, a háborúzni vágyó őrültek kordában tartása nélkül mindez lehetetlen. Lehet, hogy az itt leírtak is egy ilyen kristálykönyvtárból származnak? Ki tudja.
A piték és kiskirályaik maguk tartják nyilván az ott születetteket, ott élőket, oda költözőket, és eltávozókat. Ezekből az életrajzokból az Országok, Köztársaságok és efeletti Nagy Királyok nyilvántartóiba már csak a fontosabb nyilvános adatok kerülnek, vagy amit az egyén látni enged magáról. Önéletrajzban hitelesnek, elsősorban az fogadható el, amit az egyén állít magáról, ehhez képest másodlagos, amit mások állítanak róla.

Jelen írásban megemlítünk ugyan néhány technikai szerkezetet, és ahhoz, hogy atomvárost építsünk, szükség is van ezekre, de az Asztropitekusz Kis és Nagy Királyok Köztársasága egy egyszerű rendszer, elvei egyszerűek, nem elektronikus fejlesztés, és nem valamelyik cégnek a terméke, működtethető elektronikát nem ismerő és elektronikus társadalmakban is.

Kérdés matematikusoknak:Van, aki azt mondja:binobinloko binolokobinlokoloko binolokolokolokobindám csé binodámbinlokodám stb.
Van, aki azt mondja, mivel, a pont a szám kiinduló pontja, azt is mondjuk hozzá, de ha nem is mondjuk hozzá a tabulátort akkor is úgy rakjuk, mintha elé mondanánk még egy pontot.
(li)bino binlokobinoloko binlokolokobinolokoloko csé bindám binodám
Macika azt mondja szebben rímel az utóbbi, és a tagolók is oda kerülnek, ahol új jel jelenik meg, de nagyon nem mindegy hogy a cek zsil bino tízes számrendszerben hat egész valamennyi szer tíz a huszonharmadikon, vagy egy egész öt stb. szer tíz a huszonötödiken.
Ha a hatodik helyérték 720, a törteknél a hatodik nem 1/720 hanem 1/5040, itt az első pont nem 1, hanem 1/2. Tehát itt is hiányzik egy pont. Hová rakjuk a törtek tabulátorát?
Akik az elsőt választják, azt mondják Macika tévedett, a mesterlap jó, és a kabak irányjelző pontja helyettesíti a törteknél a hiányzó pontot. Mindkettőt lehet használni, de melyik az, ami technikailag is helyes?
Írna valaki egy érthető egyszerű szeri matekkönyvet az alapműveletek, fel, le, szor, oszt – kidolgozásával?

  Ugrás a lap tetejére